۱۱ـ احكام اموات
مطابق با فتاواي فقيه اهل بيت عصمت و طهارت (عليهمالسلام) حضرت آيت الله العظمي سيد محمدرضا موسوي الگلپايگاني (قدسسره)
محمدباقر حسيني زفرهاي، قم، دارالقرآن الكريم، چاپ اول، ۱۴۱۲ق، ۱۴۵ص، رقعي.
در اين كتاب با استناد به فتاواي مرجع عاليقدر جهان تشيع حضرت آيت الله العظمي گلپايگاني(قدسسره)، كليه احكام و فروعات فقهي مربوط به مرگ و اموات بر طبق مذهب شيعه اماميه بيان گرديده است. گردآورنده اين رساله شريفه با جستجو در فتاوا و استفتائات به عمل آمده از اين مرجع عظيم القدر، و اقتباس از مجموعه مجمع المسائل ايشان، ديدگاههاي فقهي ايشان را در مورد احكام اموات چه قبل و چه بعد از وقوع مرگ، جمع آوري نموده و در لابلاي ذكر احكام، متناسب با موضوع فقهي آنها نيز رواياتي از ائمه اطهار(عليهمالسلام) نقل نموده تا به مطالب كتاب جنبهاي اخلاقي نيز داده باشد.
در ابتداي كتاب وي به لزوم مرگ در همه احوال و اقدام به توبه قبل از فرا رسيدن مرگ اشاره كرده و پس از آن نيز بر ضرورت وصيت بر اساس يك سوم يا يك پنجم تأكيد كرده و احكام وصيت و لزوم عمل بر طبق آن را بررسي نموده و تأخير در انجام مفاد وصيت و تخلف از اصل آن و تغيير محتواي وصيت را جائز نشمارده است. در ادامه، احكام محتضر و واجبات مربوط به آن مانند رو به قبله كردن، تلقين شهادتين و وصيت كردن محتضر در مورد حقوق فوت شده مردم توسط او بيان شده و احكام پس از مرگ مانند: تشييع جنازه، غسل ميت، كفن كردن ميت، احكام حنوط، نماز ميت و دفن او و واجبات و مستحبات آنها طبق فتاواي حضرت آيت الله العظمي گلپايگاني(قدسسره) ذكر گرديده و ثواب تجهيز ميت و انجام كراهاي مربوط به او نيز بيان شده است.
در بخش ديگري از كتاب احكام نماز وحشت و آثار آن در شب اول قبر براي ميت مؤمن و حرمت نبش قبر مگر در شرايط كاملاً ضروري بيان شده و احكام صاحبان عزا اعم از گريستن براي ميت، گفتن استرجاع، تسليت دادن به بازماندگان ميت، صبر و پايداري بر مصيبت وارده و يتيم نوازي از فرزندان ميت ذكر گرديده است. در بخش پاياني نيز برخي از احكام متفرقه ميت مانند: احكام نماز، روزه، زكات، حج و ساير واجبات فوت شده و ديون ميت و ضرورت به جا آوردن قضاي آنها بر طبق ديدگاههاي فقهي حضرت آيت الله العظمي گلپايگاني(قدسسره) به صورت مختصر بيان شده است.