كتابشناسي توصيفي حضرت آيت الله العظمي گلپايگاني(قدسسره)
( فقه استدلالي )
۵ـ كتاب الطهاره تقرير ابحاث زعيم الحوزات العلميه المرجع الديني الاعلي سماحه آيت الله العظمي السيد محمد رضا الموسوي گلپايگاني (قدسسره)
جلد ۳:
محمدهادي مقدس نجفي، قم، دار القرآن الكريم، ۱۴۰۷ق، ۳۹۲ ص، وزيري.
در اين نوشتار كه تقريرات بحث درس خارج فقيه آيت الله العظمي گلپايگاني (قدسسره) است، ديدگاههاي فقهي اين مرجع تقليد شيعه در باب طهارت و نجاست و ابواب و فروعات فقهي مربوط به آنها منعكس گرديده است. در ابتداي كتاب ضمن بيان تعريف طهارت به بحث درباره احكام انواع آبها اعم از آب قليل، كر، باران وچاه پرداخته شده و سپس احكام وضو و واجبات آن بيان گرديده است. در ادامه نگارنده به شرح احكام فقهي غسلهاي جنابت، حيض، استحاضه و نفاس پرداخته و كيفيت انجام اين غسلها و واجبات آنها به دو طريق غسل ترتيبي و ارتماسي پرداخته و ادله روايي و فقهي هر يك از اين احكام را به صورت تفصيلي و با توجه ديدگاههاي فقهي آيت الله العظمي گلپايگاني (قدسسره) تبيين نموده است.
در همين راستا نويسنده به انواع خونها و اوصاف هر يك از آنها اشاره نموده و احكام طهارت بانوان را در حالتهاي حيضف استحاضه و نفاس را بررسي كرده است. در ادامه وي به شرح احكام مربوط به اموات پرداخته و احكام غسل ميت، كفن كردن او، دفن او،نماز ميت و غسل مس ميت را تشريع نموده است. احكام و فروعات فقهي مربوط به تيمم و كيفيت آن و جنس خاك تيمم از مباحث پاياني بخش طهارت است. در بخش دوم كتاب به صورت مشروح احكام مربوط به نجاسات بيان گرديده و نجاست بول، غائط، مني، مردار، خون، سگ، خوك، كافر، شراب، فقاع، عرق جنب از حرام، عرق حيوان نجاست خوار و ادله روايي و فقهي هر يك از آنها و شروط نجاست و يا طهارت آنها شرح داده شده است.
در ادامه احكام پاك كردن نجاسات از شيء نجس بيان شده و شروط پاك شدن ظروف يا لباسها، احكام نجاست مسجد و حرمت آن، احكام لباس نجس در نماز و مقدار مستثناء شده آن شرح داده شده است. بيان احكام مطهرات و انواع آن، حكم استفاده از ظروف طلا و نقره، احكام تزكيه پوست و گوشت حيوانات و كيفيت شستن ظروف و پاك كردن نجاست از آنها از ديگر مباحث مهم مطرح شده در اين نوشتار است.