معرفی اجمالی

«کتابخانه آیت اللّه العظمی گلپایگانی» در سال ۱۳۶۶ به دستور حضرت آیت اللّه العظمی «سید محمد رضا موسوی فقیه گلپایگانی ره» پایه گذاری و با انتقال کتابخانة شخصی آن مرجع عظیم الشأن و دستور استقرار تجهیزات کتابخانه ای، در مساحتی بالغ بر سه هزار متر مربع در طبقه زیر زمین مدرسه علمیه معظّمٌ له راه اندازی شد.
تأمین منابع علمی از طریق اهدای کتاب های نفیس چاپی و خطی از سوی علمای حوزه، اساتید دانشگاه و افراد نیکوکار و خرید از ناشران، صورت گرفت و به ۲۳۳۴۰ جلد کتاب چاپی و بیش از ۲۴۰۰ نسخه خطی رسید و با امکانات روز آن زمان فهرست نویسی شد.
این کتابخانه در زمان حیات مؤسس معظّم قدس سره و در روز میلاد فرخنده امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب علیه السلام مطابق با ۱۷ دی ماه ۱۳۷۱ رسماً افتتاح و در سه بخش مخزن منابع عمومی ، سالن مطالعه و کتابخانه امانی به بهره برداری رسید.
* قدیمی ترین کتاب چاپی موجود در کتابخانه، کتاب النّجاه ابن سینا است که در سال ۱۵۹۳ میلادی همزمان با کتاب القانون فی الطّب، در رُم چاپ شده است.
* در بخش مخطوطات و نفایس، صفحاتی از قرآن کریم به خط کوفی و بدون نقطه و اِعراب بر روی پوست از قرن دوم و سوم، تفاسیر، کتب فقهی، طبی، علمی و ریاضی قرن پنجم به بعد، دستخط برخی از عالمان برجسته اسلامی و شیعی مانند شهید اول و شهید ثانی قدس سرهما و دست نوشته های ارزشمند دیگری به زبان های مختلف و گویش های محلی، نگهداری می‌شود.
* گنجینه مجلات و روزنامه‌های مختلف اکثراً از سال ۱۳۴۸ شمسی به بعد گرداوری شده و قدیمی ترین نشریه موجود در کتابخانه، «صوراسرافیل» به تاریخ پنج شنبه ۲۲ جمادی الاولی ۱۳۲۵ هـ ق )۲۴ بهمن ماه ۱۲۸۶ هـ ش( از شماره ۶ تا ۲۰ است.
هم اکنون بعد از گذشت بیش از ربع قرن از عمر کتابخانه، بیش از ۱۰۰٫۰۰۰ جلد کتاب چاپی، حدود ۱۴۰۱۷ نسخه خطی، ۵۰۰۰ جلد کتاب چاپ سنگی و سربی ، ۴۶۷ عنوان روزنامه و بیش از ۴۰۰ عنوان مجله و نشریه به عنوان مجموعة کم نظیری از منابع علمی ارزشمند و منابع اصلی و متون دست اول، برای بهره برداری اساتید معزز، طلاب ، فضلاء، محققان و دانشجویان گرانقدر گرداوری شده است.
این کتابخانه بنا به وصیت آن فقیه وارسته، زیر نظر متولی معزّز حجت الاسلام و المسلمین حاج سید محمدجواد گلپایگانی و تحت اشراف حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی اداره می شود.

معرفی بخش ها

«کتابخانه آیت اللّه العظمی گلپایگانی» در راستای ارتقای خدمات کتابخانه ای به مراجعین و بروزرسانی امکانات و منابع علمی در سال ۱۳۹۶ با حمایت های بیت معزّز مرحوم آیت اللّه العظمی گلپایگانی قدس سره و دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی مدظله مورد بازسازی و تجهیز قرار گرفت.
بخش های جدید و خدمات نوین کتابخانه همزمان با میلاد حضرت زینب سلام الله علیها در ۲۲ دی ماه ۱۳۹۷ با حضور نمایندگان معزز بیوت مراجع، علماء، اندیشمندان و خادمان عرصه کتاب و کتابداری افتتاح و به بهره برداری رسید.
* تالار مطالعه محققین با ظرفیت ۸۰ میز و بیش از ۱۲۰۰۰ کتاب به صورت قفسه باز ویژه اساتید و محققین حوزوی و دانشگاهی
* تالار مطالعه عمومی با ظرفیت ۷۰ میز و بیش از ۶۰۰۰ کتاب و شروح مورد نیاز به صورت قفسه باز ویژه عموم طلاب و دانشجویان
* تالار مطالعه روباز بهاره و پاییزه (بزودی) با ظرفیت ۷۰ میز
* کتابخانه تخصصی قرآن و تفسیر با ظرفیت ۷۰ میز و بیش از ۵۰۰۰ کتاب به صورت قفسه باز
* بانک اطلاعات دیجیتال ویژه محققین و پژوهشگران
* سالن جلسات علمی ویژه نشست ها و کارگاه های علمی
* بخش مشاوره علمی – پژوهشی
* کتابخانه امانی با ظرفیت ۳۰٫۰۰۰ جلد کتاب
* مخزن منابع عمومی با ظرفیت ۷۰٫۰۰۰ جلد کتاب
* مخزن منابع خطی و نفایس با ظرفیت ۱۵۰۰۰ جلد کتاب
* مخزن منابع چاپ سنگی و سربی با حدود ۵٫۰۰۰ جلد کتاب
* مخزن نشریات، مجلات و روزنامه ها با حدود ۴۵۰۰ جلد کتاب
* مخزن منابع لاتین و کتب خاص با حدود ۶٫۰۰۰ جلد کتاب
* مخزن مبادله و اهداء با ظرفیت حدود ۲۰٫۰۰۰ جلد کتاب
* بخش مرمت و صحافی