۷ـ آداب و احكام حج فقيه اهلبيت عصمت حضرت آيت الله العظمي سيد محمدرضا موسوي گلپايگاني (قدسسره)
قم، دارالقرآن الكريم، چاپ اول، ۱۴۱۳ق، ۶۰۰ص، رقعي.
اين كتاب با استفاده از مناسك حج عربي و فارسي مرجع عاليقدر جهان تشيع حضرت آيت الله العظمي گلپايگاني(قدسسره) و استفتائات به عمل آمده از ايشان تنظيم گرديده و كليه احكام و فروع فقهي مربوط به حج و عمره و اعمال و مناسك مربوط به آنها مورد شرح و بررسي قرار گرفته است. در ابتداي كتاب ضمن ارائه تعريفي از حج و ادله وجوب آن، به شرايط وجوب حجت الاسلام اشاره شده و مسائل متفرقه مربوط به استطاعت، حج نذري و نيابتي، احكام وصيت در حج، اقسام حج و ارائه صورتي اجمالي از اعمال حج و عمره پرداخته و سپس به صورت تفصيلي به بيان كيفيت اجراي مناسك حج و عمره تمتع ميپردازد.
در همين راستا نگارنده محترم، مسائل متفرقه مربوط به ميقات، نحوه احرام بستن، شروط احرام، واجبات و محرمات آن، كفارات احرام و تروك آن، كيفيت طواف و شرايط آن، واجبات طواف ومسائل مربوط به نماز طواف، احكام و شرايط سعي بين دو كوه صفا و مروه و مباحث مربوط به حلق و تقصير كه از اعمال عمره تمتع ميباشد، را در قالب ۶۰۰ مسئله توضيح داده است. در ادامه ايشان به بيان اعمال حج تمتع مانند: احرام، وقوف در عرفات و مشعرالحرام، واجبات و اعمال مني مثل رمي جمره عقبه، قرباني كردن در روز عيد قربان و شروط آن، واجبات حلق و تقصير و مسائل متفرقه مربوط به آنها پرداخته و مستحبات و واجبات و برخي از محرمات اين اعمال را شرح داده است.
در بخش بعدي كتاب ايشان به اعمال مكه مانند: طواف زيارت خانه خدا، سعي بين صفا و مروه، طواف نساء، بيتوته كردن در مني، رمي جمرات عقبه سهگانه، كوچ (نفر) و اعمال عمره مفرده اشاره كرده و مستحبات، مكروهات احرام و طواف و ساير اعمال نام برده شده را ذكر نموده است. در بخش پاياني كتاب نگارنده محترم، برخي از زيارات و ادعيه مأثوره مربوط به شهرهاي مقدس مكه و مدينه را بيان كرده و استحباب زيارت قبور امامان مدفون در بقيع، زيارت رسول خدا(ص)، حضرت فاطمه زهرا (س) و برخي امامزادگان و افراد نزديك به پيامبر اسلام(ص) در اين دو شهر را شرح داده و اعمال مساجد و مشاهد شريفه معروف در اين دو شهر را بيان كرده است.